torsdag 23 januari 2014

Svartrötter, pilaffris och apelsinkyckling


Hittills har kocklärlingen inte kokat pilaffris någon gång - och inte jag heller. Det är i o f s inte svårt, men om det ingår i kursen, så gör det. Dessutom tyckte jag att han skulle lära sig att ansa svartrötter när det ändå fanns några i kylskåpet för en gångs skull.


Det blev en förrätt med svartrötter i vinägrett och rökt skinka.
En tesked dijonsenap blandas med salt, peppar, 2 - 3 msk olja, 1 msk vinäger och ev. 1 slatt vitt vin. Vinägretten häller man över de nykokta svartrötterna (det blir bäst smak då), låter dem svalna och strör över kryddgrönt.


Pilaffris för 6 portioner:
360 g långkornigt ris sköljs av (fast jag vet inte om det är viktigt).
100 g hackad lök fräses i olja.
Riset tillsättes.
525 ml buljong hälls i och får koka upp.
Salta ev.
Koka riset med lock i ugn i 18 minuter i 180 - 200 grader.
Riv 100 g parmesan och blanda i riset. Strö över 50 g smör i tärningar (oj, det glömde vi visst).

Sen skulle det väl vara någonting till riset och då blev det apelsinkyckling.
4 apelsiner (varav 2 ekologiska)
30 g hel ingefära
1 kg kyckling (klubbor och lår)
salt, peppar
skirat smör eller annat stekfett
250 ml kycklingbuljong
2 kanelstänger
3 lagerblad
timjan
2 msk apelsinmarmelad (eller kvittengelé)
1 - 2 msk maizena
50 g kallt smör

Riv skalet av en ekologisk apelsin. Skär den andra ekologiska apelsinen i skivor. Pressa saften ur 3 apelsiner. Skala och skiva ingefäran. Sätt ugnen på 180 grader. Skölj av kycklingen, torka av och salta och peppra. Bryn dem runt om i fettet. Ta upp dem, pensla dem med marmelad och lägg dem på ett ugnsfast fat. Gör en skysås genom att hälla i apelsinsaften och buljongen i stekpannan / grytan. Låt den koka upp och häll den runt kycklingen. Lägg i apelsinskal, kanelstänger, lagerblad, timjan och skivade apelsiner. Stek kycklingen 50 minuter i ugnen. Ta upp kyckling och apelsinskivor. Sila såsen genom en sil. Skeda bort en del fett. Koka upp såsen och tillsätt stärkelsen. Ta såsen från värmen och rör ner det kalla smöret i tärningar. 

Gott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar