tisdag 21 januari 2014

Österrikisk vallmo-skinkpaj


Det finns ett landskap i Österrike som heter Waldviertel, där det odlas mycket grå vallmo. Fröna är gråa, inte blommorna. Annars är ju blåa vallmofrön vanligast, och det var det jag hade hemma till den här maträtten. Nedanstående recept kallas Waldviertler Mohnpfandl och är ett väldigt trevligt alternativ till pizza och quiche!



Den görs på jästdeg. I o f s stämde inte vätskemängden och jag missade att mäta det jag hällde i, så det kan ju vara bra att ha litet extra vatten ljummat.

200 g mjöl
1/2 jäst
1/2 tsk socker
1 dl ljummen mjölk
ca lika mycket ljummet vatten
2 msk olja (ska helst vara vallmofröolja!)
1 äggula
1 tsk salt

Rör ut jäst med några skedar mjölk och sockret. Tillsätt litet mjöl och låt jäsa ca 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, litet i taget för att få rätt proportioner mjöl - vätska, och låt jäsa till dubbel storlek.

1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
70 g malda vallmofrön
50 g bacontärningar
1 medelstor kokt potatis, i tärningar
1 msk olja
50 g färskost (alt. kvarg, men jag tog typ philadelphia)
125 g crème fraiche
3 msk finhackade grevar (det fick jag hoppa över; de säljs inte färdiga och jag hade ingen lust att sätta igång och smälta späck för att få fram denna biprodukt)
torkad mejram och salt
100 g lufttorkad skinka (Schinkenspeck) - men det går definitivt att ta mindre
50 - 100 g fårost (feta), skivad
1 skivad tomat eller flera halverade körsbärstomater
gräslök

Fräs lök, bacon och vitlök i fett och låt det svalna. Rör ihop färskost och sur grädde. Tillsätt potatis, vallmofrön, grevar och lökröran. Smaka av med mejram och salt. Sätt ugnen på 180 grader.

Smörj en quicheform och kavla ut degen och lägg den i formen. Dra upp degen på sidorna och kläm till den så den inte glider ner igen. Bred ut fyllningen. Lägg på tomater, skinka och fårost och grädda 30 - 40 minuter i ugnen. Strö över gräslök före serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar