tisdag 7 januari 2014

Vildsvinsstek med chokladsås och savoykål, svamp och spätzle




Kocklärlingen fick allt det här gjort till middag på fullt rimlig tid.

600 g vildsvinsstek saltas, peppras, bryns runt om och tas upp ur grytan
soppgrönsaker: 2 morötter, 1 lök, litet purjo, litet selleri och litet persiljerot i tärningar
Dessa steks i samma gryta, 1 msk tomatpuré tillsätts och får fräsa litet. Tillsätt ca 1/4 l rödvin i omgångar och så lagom mycket viltfond (smaka av). Krydda med timjan, rosmarin 1/2 tsk pepparkorn och dito enbär och ett lagerblad. Lägg tillbaka vildsvinssteken och låt den bräsera färdig i ugnen under lock knappt 2 timmar i 150 grader (tycker vi, för då kokar den inte så vilt och spisen är fri för annat). Vänd någon gång.

Under tiden gjorde kocklärlingen först spätzle på 200 g mjöl, litet salt och 2 ägg plus litet vatten. Sedan hackade han en lök och skar 500 g champinjoner i fjärdedelar (och stekte dem så småningom) och därefter hackade han ytterligare en lök och 500 g savoykål som han fräste i litet smör och lät koka in med 2 dl grädde. Smaksättning: muskot, salt, peppar.

För såsen silar man av alla grönsakerna från fonden och håller steken varm under tiden. Smaksätt såsen med ett par matskedar svart-vinbärslikör (cassis), 20 g mörk (block-)choklad och litet balsamicovinäger. Det blev väldigt gott och köttet var fantastiskt mört dessutom.


2 kommentarer:

  1. Finns där ingen jägare som ni kan fråga om kött? det är så vi får vårt kött. Det finns mängder av grisar i skogarna här med sägs det, men de kan inte skjutas så lätt alltid. Skygga djur som helst gömmer sig.

    Annorlunda recept, spännande med andra tillbehör!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att jägarna säljer det mesta direkt till lyxrestaurangerna, men de har en liten butik, där de tyvärr håller ockerpriser! Tack för dina kommentarer!

      Radera