måndag 13 januari 2014

Lax Carl XVI Gustaf


Erik Lallerstedt är upphovsmannen till denna kungliga rätt, som jag inte har avvikit särskilt mycket ifrån. Det var inte helt lätt att komma över alla ingredienserna, men det mesta fick jag tag på. I varje fall har jag inte avvikit alls så mycket som Mannerström, när han gjorde sin variant laxfrikassé i curry. T ex här finns det receptet.

500 g laxfilé skuren i kuber
4 kammusslor
4 nykokta, fasta potatisar
100 g ostronskivling, strimlad
100 g svartrot, kokt och skuren i slantar
100 g zucchini, skuren i tärningar
3 halva paprikor i olika färger, skuren i trekanter
salt och peppar
2 msk finhackad schalottenlök
3 dl crème fraiche
2 tsk curry
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
1 msk kvittenmos (det skulle vara koncentrerad äpplejuice, men det finns inte här)
salt och peppar
olja


Här har jag börjat med min mise en place.


Förbered först grönsakerna. Svartroten behöver speciell behandling. Rör ut mjöl med citronsaft eller ättika och vatten. Skala svartroten med handskar, skär den i slantar och lägg ner dem i mjölblandningen. När vattnet kokar, ta upp dem med hålslev och lägg dem i vattnet. Koka dem nätt och jämnt mjuka.

Sätt på potatisen. Gör såsen så här: Fräs curry i smör. Tillsätt schalottenlök och därefter crème fraiche, äpplejuice och vin. Låt sjuda. Salta och peppra.

Stek svampen. Tillsätt den kokta svartroten, zucchini och till sist paprika. Stek färdigt och krydda. Stek laxen i en annan stekpanna, tillsätt musslorna och smaka av med salt och peppar.

Ta upp potatisen ur kokvattnet och skär den i skivor. Lägg skivorna på en tallrik, lägg de andra grönsakerna ovanpå. Lägg laxen och musslorna bredvid. Bre ut såsen runtomkring.

Om man dessutom hade trumpetsvamp i stället för ostronskivling, så skulle man ha nästan alla färger som finns på tallriken. En mer färggrann komposition är svårt att föreställa sig. Det blev två bamsestora portioner, men för fyra pers hade det nog blivit litet för litet. 

Gott var det i alla fall! Hoppas kungen också tyckte det, när Lallerstedt bjöd honom på lunch.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar