lördag 5 april 2014

Badisk ramslökssoppa


De flesta ramslökssoppsrecepten börjar med att man fräser ramslöken i smör och häller på buljong. Här är det litet annorlunda. Men jag tror att en kombination hälften / hälften kunde vara ännu bättre. I alla fall är det här ett autentiskt badiskt recept. Folket i Baden är f ö bra på mat och ligger inte bara i sina Baden-Baden-stolar, i fall någon trodde det.


150 g ramslök
2 små schalottenlökar
1 liten morot
1 bordtennisbollsstor bit selleri
1 purjo, men bara det vita / ljusgröna
2 små potatisar
1 vitlöksklyfta
4 dl köttbuljong
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
2,5 dl grädde
1 msk smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, purjo och potatis i små tärningar. Fräs lök och vitlök i smör utan att de tar färg. Tillsätt de hackade grönsakerna. Häll på buljong och vin och koka tills grönsakerna är mjuka ca 20 minuter. Hacka under tiden ramslöken grovt, förutom 1 blad per tallrik, som man lägger undan, och vispa grädden. Mixa sedan i ramslök och hälften av grädden i soppan. Ännu finare blir nog soppan om man först mixar ramslöken med litet vätska och sedan tillsätter detta i soppan och mixar mera. Smaka av med salt, peppar och ev. muskot. Vid serveringen klickar man i resten av vispgrädden och dekorerar med ramslöksbladet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar