torsdag 10 april 2014

Crêpes Suzette


Receptet hittade jag hos Tore Wretman och det blev inte originalreceptet, utan det som redan då var den vanligaste varianten.


Kocklärlingen stekte pannkakorna och gjorde fyllningen och kocklärlingens fader visade hur man flamberar. Det syns litet grann av lågan på pannkakan längst till höger.

250 g mjöl
3 ägg
2 dl mjölk
saften av 1 apelsin
1 msk Grand Marnier
5 msk olja

Blanda ingredienserna i den ordningen de står. Det bidde några klumpar som vi silade bort. Låt nu smeten stå i kylskåp i flera timmar.

Rör ihop 50 g mjukt smör, 50 g socker, rivet skal av en apelsin och så mycket av saften av apelsinen som smöret kan ta upp. 

Stek tunna crepes och klicka sedan ut smöret i mitten på varje crepe. Vik ihop dem och lägg dem på ett smörat fat. Före serveringen värms de först upp i ugn under folie och därefter pudrar man över florsocker och grillar dem tills det bildas litet karamell. Ha sedan ett underlägg stående på bordet (i varje fall inte under fläkten) och ca 2 cl av vardera Grand Marnier och konjak beredda. Ta ut formen ur ugnen, ställ den genast på underlägget, tänd en tändsticka, häll över alkoholen (inte direkt ur flaskan) och tänd genast på. Det här ska man göra snabbt, innan pannkakorna svalnar. Flambering är alltid häftigt, men jag har aldrig vågat mig på det. Gott var det också. Serverades med vispgrädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar