Det här skulle definitivt vara något att bjuda gäster på (fast inte om man ska rensa räkor själv för 20 pers). Ingredienserna är dock rätt dyra utanför Sveriges gränser. Men oj, vad läckert!
Edward Bloms har sammanställt en verkligt fin delikatesstallrik, och jag har i alla fall försökt hålla mig till hans förslag.
Tallriken innehåller:
Några bitar matjes / senapssill
Ett par matskedar gräddfil med dillkvist
1 skalpotatis
Gravlax med gravlaxsås
Skagenröra
Stenbitsrom
Gubbröra
Dillkvistar.
Rostat bröd och knäckebröd till, samt smör, ost, öl och en liten spontanfixad nubbe på alldeles färska svartavinbärsblad som bara hann dra några timmar.
Gubbröra enligt Edward Blom:
1 burk ansjovisfiléer
1 gul lök
smör
2 kokta ägg
1 äggula
peppar, dill
Finhacka löken och fräs den på låg värme i smör. Hacka ansjovisarna. Hacka äggen. Rör ihop alla ingredienser, även äggulan, som för mig är en ny variant och gör gubbröran gul.
Skagenröra:
1 kg räkor med skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
dillkvistar
Stenbitsrom
Hacka räkorna. Blanda med dill, majonnäs, crème fraiche, salt, peppar, citron, rödlök och låt dra. Servera med löjrom eller stenbitsrom och dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar