lördag 5 april 2014

Glacerad svartrot med messmör



Det här trevliga tillbehöret kommer från Tommy Myllymäki. Nedan min variant. Det blir inte så mycket. För 4 portioner skulle jag nog fördubbla receptet.

några svartrötter, ca 400 g, skurna i mindre bitar, här skar jag varje rot i 4 bitar
1 stor sked gammaldags messmör
en klick smör
flagade, rostade mandlar
flingsalt

Förbered en skål, där litet citronsaft / vinäger har rörts ut med mjöl och fyllts upp med vatten. Skala svartrötterna under rinnande vatten, gärna med engångshandskar för att undvika missfärgade händer. Skär dem i lagom bitar och lägg dem snabbt i skålen, så de inte blir bruna. Koka upp saltat vatten. Sila bort mjölvattnet och koka svartrötterna al dente. Rosta under tiden den flagade mandeln i en torr stekpanna. Lägg över svartrötterna i kallt vatten. Låt dem sedan droppa av och torka av dem med hushållspapper. Fräs smör i en stekpanna, stek svartrötterna tills de får litet färg på rätt hög värme. Ta stekpannan från värmen och klicka i messmör. Rör om / skaka pannan så att svartrötterna blir glacerade (ev. på plattan). Strö över mandel och flingsalt vid serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar