fredag 11 april 2014

Jordgubbstarteletter med vit choklad och brända mandlar


På ingredienslistan till kocklärlingens övningsprov står det yoghurt, mjölk, gelatin och jordgubbar, samt diverse icke-obligatoriska ingredienser som t ex vit choklad. Förutom att vi bytte ut jordgubbarna mot andra bär, blev det ett recept enligt listan.


Det är en väldigt trevlig efterrätt, men tyvärr tror jag inte att det tidsmässigt kommer att fungera, då degen ska vila två gånger, samt kallna innan den fylls med en kräm som behöver en timme till i kylskåpet. Däremot är krämen helt klart ett alternativ inför provet. Den kan ju fyllas i ett glas och kanske serveras med ett hembakat kex eller så.

Mördeg:
200 g mjöl
100 g kallt smör, skuret i småbitar
50 g florsocker
1 - 2 äggulor eller 1 ägg
1 krm salt, vaniljsocker eller vaniljfrön, rivet skal av en 1/2 citron

Vit chokladkräm:
70 ml mjölk
2 blad gelatin, lagda i vatten
150 g vit choklad
250 ml lättvispad vispgrädde (varav 1 dl byttes ut mot yoghurt för att uppfylla kraven i listan)

Brända mandlar:
1 äggvita, ej vispad
100 g hela skalade mandlar (alldeles för mycket enligt min ringa mening)
1 krm kanel
2 cl apelsinlikör (inte för att smaken direkt märktes efteråt...)

250 - 300 g jordgubbar (andra bär)
färsk mynta (citronmeliss)

Rör snabbt ihop degen och låt den vila kallt en timme. Kavla ut den, lägg den i formar, nagga bottnen, fäst aluminiumfolie kring kanterna och låt den vila kallt 40 minuter till. Grädda 15 minuter (eller mer, faktiskt) i 180°. Låt svalna.

Riv chokladen. Vispa grädden. Koka (nästan) upp mjölken, krama ur gelatinbladen och rör ut dem i mjölken, smula i chokladen (obs! var försiktig med värmen, vit choklad tål inte mycket!), rör om. När chokladen har smält, rör i yoghurten. Låt krämen stelna litet grann innan vispgrädden blandas i. Fyll de kalla pajskalen och ställ dem 1 timme i kylskåpet. 

Blanda mandlar med äggvitan, kanel och likör. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och bryn dem 15 minuter (eller mer) i 180°. Låt dem svalna och hacka dem.

Skär jordgubbarna dekorativt och servera dem (eller andra bär) på tarteletterna. Strö över hackade mandlar och dekorera med myntablad (citronmeliss).

Väldigt god kräm och väldigt trevlig efterrätt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar