onsdag 30 april 2014

En meny övas - consommé med tillbehör, fiskrullar, vit chokladkräm med jordgubbar



Eller rättare sagt halva menyn, eftersom någon annan ska göra ytterligare tre rätter i denna sexrätters meny.

Det är ju inte lätt att hinna med alltihop på fyra timmar. När tiden var ute ryckte jag in för att vi inte skulle svälta ihjäl.

Consommén fungerar ju rätt så bra. (800 ml fond hettas långsamt upp med det hackade köttet av en benskiva, 100 g hackade soppgrönsaker och 1 äggvita, lätt uppvispad med vatten, som körts på intervall i maskinen. Det är viktigt att röra tills allt kokar upp och förbjudet att röra därefter, när consommén står och drar 30 minuter på svag värme eller bara under lock. Kryddning 2 vitpepparkorn och litet av ett lagerblad. Silas av i silduk. Fylls upp med vitt vin till 800 ml. Smaksätts med salt. Blancherade grönsaksstrimlor och klimpar tillsätts efter att consommén fått koka upp och blivit silad igen.) 

När tiden redan var ute svängde vi ihop mannagrynsklimparna, vilka fungerade över förväntan. Kocklärlingen hade velat göra sina omoderna Schöberle, men det skulle ha krävt ännu mera tid och diskade bunkar.

Koka upp 250 ml mjölk och 30 g smör. Rör ner 80 g mannagryn (helst den hårda varianten, som italienarna gör pasta av) och rör ut ordentligt. Smeten ska lösa sig från bottnen. Ta massan från plattan och rör i ett ägg. Rör ordentligt. Blanda i 80 g hackad kokt skinka. 
Nästa gång ska vi nog göra 1/2 sats, förutom skinkan, som är ett måste, samt smaksätta med litet parmesan. Man kan också lägga timjan och rosmarin i mjölken och sila av efter uppkoket. Sedan rullar man bollar och lägger på en bit aluminiumfolie, penslad med fett, samt sjuder dem 5 minuter i saltat vatten tills de flyter upp. De kan ligga kvar i det heta vattnet ett tag vid sidan om spisen. Det fungerade väldigt bra och de smakade bra i all sin enkelhet.

När det gäller fiskrullarna hoppade kocklärlingen av någon outgrundlig anledning över fyllningen, och fiskfonden behöver garanterat mera övning. Den tar vi nästa gång. Då det inte finns mycket spenat med som tillbehör, blev den utdrygad med litet fräst purjo och ett par urkärnade, hackade tomater. Observera de fint tillsnitsade potatisarna. Det blir en ganska liten portion, men då det finns 5 rätter till, bör det vara okej.

Efterrätten blev den här, men några speciella tillbehör hanns inte med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar