tisdag 15 april 2014

Kalvstek med örtpanering



Den här köttbiten heter Tafelspitz på tyska, och hör till rostbiffen, men brukar kokas som en mör köttbit. Fast det är nog inte så ofta som man styckar av kalvens Tafelspitz, det är mest på vuxna djur. Här är det dock den biten. En stor bit väger drygt 1 kg, men oftast är köttbiten något mindre.

1 knippe persilja
2 färska gröna lökar
3 msk senap (dijon)
1 msk brödsmulor
1 msk olja
120 g lök (ca 2 st)
en stor bit Tafelspitz
fett att steka i (skirat smör)
1 lagerblad
400 g kalvfond på burk
3 msk maizena
salt och peppar.

Hacka persiljan, skär löken i små tärningar eller skivor, blanda med senap, brödsmulor och olja. Skala löken och skär varje lök i fjärdedelar. Ta bort fett, salta och peppra och bryn köttbiten runt om. Fräs sedan lök och lagerblad i stekfettet på låg värme. Bred paneringen på översidan av köttet och lägg det på löken. Häll på fonden och koka köttet utan lock i ugnen näst längst ner ca 1,5 timmar i 180°. Håll köttet varmt och mixa löken i fonden, samt red såsen. Servera t ex med bönor och klyftpotatis. Verkligen läckert!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar