tisdag 1 april 2014

Gräddig kalvsgulasch


Kocklärlingen lagade en fantastiskt god kalvsgulasch med spätzle på 300 g mjöl och 3 ägg. Kalvsgulaschen bryntes med lök, fick koka med vitt vin och sedan sjuda en timme med buljong och grädde.


1 purjo
2 lökar
1,5 kg kalvkött
skirat smör att steka i
250 ml vitt vin
750 ml köttbuljong
200 ml vispgrädde
2 - 3 msk ajvar (paprikapasta)
(150 g crème fraiche)
1/2 hackad paprika

Skär purjo och lök i tärningar. Putsa köttet och skär det i 2 cm stora kuber. Bryn köttet i omgångar och sedan lök och purjo. Lägg tillbaka allt i grytan, häll på vin och låt det koka in. Tillsätt buljong och grädde och låt grytan puttra på låg värme en timme. Det är rätt mycket vätska, som man kan koka in mot slutet. Tillsätt ajvar, färsk paprika och vid behov crème fraiche, vilket vi avstod ifrån. Servera en sallad till. Smaka av med salt och peppar.



Till det passar ett vin från Burgenland i Österrike nära gränsen till gulaschens förlovade land. Lägg märke till de fina kossorna på etiketten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar