Om man inte har älg tillgängligt, får det bli nöt. Receptet hittade jag på devilda, men ändrade litet, och sedan fick kocklärlingen öva sig på att bryna kött och annat.
800 g grytbitar
1 kanelstång, 1 stjärnanis, 2 lagerblad, 6 kryddpepparkorn, 1 bit torkad eller färsk ingefära (eller krydda efteråt med litet ingefärspulver)
svartvinbärsgelé att smaka av med
rödvin
2 skivade gula lökar
2 morötter i slantar
200 g champinjoner
Bryn köttet i en stekpanna allt eftersom och lägger över i en gryta. Fräs även morot och lök och lägg över det också. Salta och peppra litet. Häll på litet rödvin. I en tryckkokare behövs inte alls så mycket som i en vanlig gryta. Lägg i kryddorna och koka 40 minuter under tryck eller tre gånger så lång tid i en vanlig gryta. Smaka av med gelé och kryddor. Gör en redning med maizena och rödvin och rör om.
Skala, skiva och kärna ur två äpplen. Fräs dem med 50 g smör och en kvist timjan i en stekpanna. Rör i en stor sked messmör när de är mjuka.
Koka potatismos, smaksatt med någon rotfrukt, t ex selleri eller jordärtskocka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar