torsdag 10 april 2014

Nötgryta med messmörsglaserade äpplen


Om man inte har älg tillgängligt, får det bli nöt. Receptet hittade jag på devilda, men ändrade litet, och sedan fick kocklärlingen öva sig på att bryna kött och annat.


800 g grytbitar
1 kanelstång, 1 stjärnanis, 2 lagerblad, 6 kryddpepparkorn, 1 bit torkad eller färsk ingefära (eller krydda efteråt med litet ingefärspulver)
svartvinbärsgelé att smaka av med
rödvin
2 skivade gula lökar
2 morötter i slantar
200 g champinjoner

Bryn köttet i en stekpanna allt eftersom och lägger över i en gryta. Fräs även morot och lök och lägg över det också. Salta och peppra litet. Häll på litet rödvin. I en tryckkokare behövs inte alls så mycket som i en vanlig gryta. Lägg i kryddorna och koka 40 minuter under tryck eller tre gånger så lång tid i en vanlig gryta. Smaka av med gelé och kryddor. Gör en redning med maizena och rödvin och rör om.

Skala, skiva och kärna ur två äpplen. Fräs dem med 50 g smör och en kvist timjan i en stekpanna. Rör i en stor sked messmör när de är mjuka.

Koka potatismos, smaksatt med någon rotfrukt, t ex selleri eller jordärtskocka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar