torsdag 7 november 2013

Frisiska rån


Efter nästan år sedan sist kom jag för mig med att baka frisiska rån, vilket främst berodde på att jag kom över ett elektriskt rånjärn billigt.


Det krävs en del övning för att forma rån medan de är heta och samtidigt stelnar på direkten. Till rånjärnet finns en strutkon. Annars går det rätt så bra att forma rullrån med hjälp av skaftet till en träsked och en raclettespade. Att forma glassskålar över glas är svårare än man kan tro, åtminstone med det här receptet, eftersom de stretar emot! Å andra sidan är det här inget glasstrutsrecept, utan ett recept på nyårskakor, som man äter i Ostfriesland, tyskarnas Norge (ur vitssynpunkt).

Receptet ska tydligen räcka till 90 rån, men tro det! Om halva satsen bara räckte till 15, så bör ju hela satsen vara avsedd för 30 stycken.

Dagen innan gör man degen. Först ska 
300 g vitt kandissocker kokas upp och upplösas (jag fick dock bara tag på brunt kandissocker och funderar på om det inte skulle gå lika bra med vanligt strösocker). Ska kallna helt.
250 g smör smältes och får kallna, men ska fortfarande vara flytande.
2 ägg rörs ned ett i taget i smöret tills det blir krämigt.
Blanda sedan ned
500 g mjöl, 1 - 2 tsk mald anis, 1 - 2 mald kardemumma, 1 krm kanel och sockervattnet litet i taget.

Ställ kallt flera timmar, gärna över natt. Grädda rån och fira frisiskt nyår!

För att smörja rånjärnet emellanåt rekommenderas en bit fläsksvål och det är faktiskt riktigt praktiskt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar