Nu har jag letat efter recept på kärnmjölkslimpa både på internet och i mina kokböcker. Ett tag funderade jag på att testa Gustafva Björklunds recept, men jag tyckte att det lät bökigt med att limporna skulle svalna på handduk på mjuka kuddar, täckta med flera kuddar. Sen insåg jag att det var sirapslimpa med kärnmjölk som jag var ute efter. Det finns flera varianter ute på webben. Leila Lindholm och Hemmets journal har nästan samma recept, vilket lät som om det skulle fungera. Skillnaden var sirapsmängden. Då tog jag den mindre mängden och så anpassade jag receptet.
50 g smör och
1 dl mörk sirap
värms upp resp. smälts tillsammans på låg värme5 dl kärnmjölk tillsätts (eftersom jag har tillgång till det, fast i receptet står det filmjölk, och det får jag inte tag på) och ljummas
1 jästtärning smulas sönder i en bunke och över häller man degvätskan, först bara litet och rör om
2 tsk salt tillsätts, liksom
1 pomeransskal, kokt med det vita bortskrapat och sedan finhackat
Upp till 6 dl vetemjöl (special stod det för dem som har tillgång till det) och
6 dl rågsikt eller rågmjöl blandas i litet i taget tills det är lagom - d v s inte särskilt fast
40 g vetestärkelse blandade jag också i - det är något som bagare använder för att förbättra jäsningen
Arbeta degen väl och låt den jäsa i bunken till dubbel storlek.
Baka ut två limpor och låt dem jäsa igen. Nästa gång ska jag lägga dem i formar. Den här gången gräddade jag dem på plåt (på uppvärmd pizzasten t o m) och de flöt ut.
Gräddas 35 - 40 minuter i 200 grader. Efter halva tiden får man täcka över dem med aluminiumfolie för att de inte ska få för mycket färg. Jag penslade dem med sirapsvatten (sirap uppvärmt i vatten) före, efter halva tiden och efter gräddningen.
Jag har redan smakat på det ljumma brödet - helt underbart!
Det enda skulle vara färgen - var inte sirapslimporna förr ljusa? Men hur kan man undvika att bröd på mörk sirap blir mörkt egentligen? (Retorisk fråga)