söndag 17 november 2013

Saft i tryckkokaren



På eftermiddagen kokade jag litet saft, först svarta vinbärssaft och sedan krusbärssaft i tryckkokaren. Jag har aldrig gjort det förr, utan alltid hållit på att sila i ställning och kladda ner fingrarna. Det här gick mycket smidigare. Den enda nackdelen är att det bara får plats 1 kg bär i insatsen åt gången. Sockret strör man över direkt och så droppar saften från silen ned i den undre behållaren. Om man har sura bär ska det visst vara 200 - 250 g socker per kilo om det ska bli saftkoncentrat. Det här med rekommendationen på 100 - 150 g socker för söta bär är väldigt litet (för krusbären), men så blev det. Medan saften kokade steriliserade jag flaskorna i 110 grader i ugnen och gummiringen i kokande vatten med en gnutta ättika i. Sedan fick ringen ligga i hett sköljvatten tills det var dags att sätta fast den i locket. Enligt båda mina konserveringsböcker ska det här nu hålla sig utan konserveringsmedel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar