lördag 16 november 2013

Pumpaspätzle


Den stora bayerske mästerkocken, vars sylta jag brukar göra till jul, har även skapat en rätt med pumpaostspätzle och stekt lök. Idag har jag tillagat själva pastan, men om det blir någon ost iblandad i morgon, det har jag inte riktigt bestämt än. Troligen inte, faktiskt.


Nu har jag bara gjort en halv sats, vilken ser ut att räcka till tre personer, ifall den inte serveras som ensamrätt. Här kommer dock hela receptet:

Koka 500 g pumpa (muskatpumpa) i 1 dl buljong eller saltat vatten tills den blir mjuk. Mixa den och smaksätt med salt, peppar och muskot. Använd gärna degkrokarna på köksmaskinen eller handmixern och kör 450 g mjöl, 2 ägg och pumpan tills det blir en smidig deg som bildar blåsor. Låt den vila minst 15 minuter innan den kokas. Så här gör man. I det här fallet tog jag upp pastan och lade den i kallt vatten i omgångar efter kokningen, lät den droppa av och blandade i litet pumpakärnolja så den inte skulle klibba ihop. Nu står den i kylskåpet tills i morgon. Antingen värms den upp i mindre portioner i smör eller i större mängder i kokande saltat vatten.

Om det ska bli ostspätzle, vilket nästan alltid är en ensamrätt, kan man lättast göra den direkt från den kokande kastrullen och hoppa över nedkylningen i vatten. Först kan man dock förbereda den stekta löken medan ugnen värms upp till ca 150 grader och vattnet kokar upp. 
Bryn 50 g smör och ta undan hälften. Stek 2 skivade lökar i den ena hälften smör med en gnutta socker.
Riv 250 g emmentaler om den inte kommer ur påse. För det mesta brukar man dock rekommendera hälften kraftig bergsost, typ gruyère, greyerzer, men mästerkocken kanske tycker att pumpasmaken  riskerar att övertäckas då.

Ha en ugnsfast form i den varma ugnen och varva nygjord spätzle och ost allteftersom. Man kan även tillsätta en eller annan matsked vatten ur kastrullen för att få en mjukare konsistens. Sista lagret ska vara ost. Häll över den sista hälften brynt smör och fördela den stekta löken ovanpå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar