Lägg köttet i en kastrull och mät upp vatten så det täcker. Ta sedan upp köttet, salta vattnet och koka upp det.
Husmors- och kocktips: Häromdagen lärde jag mig i ett kockprogram att åtminstone pastavatten ska smaka så salt som en kallsup när man simmar i havet och det kunde ju knappast vara fel för kött heller tänkte jag. Kockproffsen säger alltid i sin serie att man måste smaka av även kokvattnet, så det gjorde jag också.
Lägg sedan i köttet igen, koka upp och skumma av. Tillsätt ett par pepparkorn, ett lagerblad och soppgrönsaker och lök. Det är alldeles för mycket morötter i de där knippena. Två morötter räcker. Sedan får allt koka på låg värme 1,5 timmar. Med tryckkokare tar det ca 30 minuter.
Gör under tiden en klick beurre manié, vilket i det här fallet är ca 15 g smör och 30 g mjöl som man gör en liten klick mördeg av och lägger in i kylen igen.
Mät upp 1/2 l av kokspadet och sila ned det i en kastrull. Vispa ned 2 msk (gärna kornig) osötad senap och smördegsbollen. Vispa medan det kokar upp och låt det koka några minuter. Blanda 3 äggulor med 125 ml grädde och vispa i såsen, som inte får koka mera. Smaksätt med worcestersås, salt och peppar vid behov.
Skär upp köttet och häll såsen över.
Potatisgratängen gör man så här: Det behövs två rivna potatisar per portion. Det rivna trycks ut ordentligt i en handduk. Sedan blandas det med 1 msk crème fraiche, 1/2 dl riven ost (jag hade i hälften parmesan, men det kanske var litet för kraftig smak), 1 äggula och 1/4 tsk salt per portion. Smaksätt med litet peppar eller cayennepeppar. Smörj portionsformar riktigt väl med rumstempererat smör och skeda i potatisblandningen. Låt formarna stå i ugnen 40 minuter i 165 grader. Ta ut dem och låt dem svalna litet. Lös dem längst kanterna med en kniv och stjälp upp dem på tallrikarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar