måndag 4 november 2013

Fylld urbenad anka med potatisknödel


Det här blev teamwork, för det här med att bena ur en anka är nog inte kocklärlingen riktigt mogen för. I alla fall tittade han på med lätt äcklad min och gjorde sedan knödlarna.



Fördelen med urbeningen är inte bara att ankan går lättare att skära upp, utan också att man får en god sås, gjord från grunden. Se på Youtube hur man gör.

Fyllning:
Några skivor formfranska, stekta i tärningar i ankfett och litet varm mjölk som hälls över 
Ankans inälvor, småskurna och stekta i smör med hackat äpple och lök, samt kryddor, se nedan:
mejram
4 salviablad
persilja
1 äpple
1/2 lök
Blanda ingredienserna med brödet och
200 g förberedda kastanjer (t ex på burk)
Smaka av med salt, peppar och muskot och fyll ankan.
Sy ihop den.

Stek den på alla sidor i en stor gryta eller stekpanna och lägg den vid behov i en större långpanna eller form och stek den färdigt i 175 grader ca 1,5 timme. 

Lägg dessutom de (helst hackade) ankbenen runt omkring tillsammans med 100 g finskurna soppgrönsaker (morot, selleri, purjo). Mot slutet tillsätts gråbo (malört är nog för beskt), mejram, libbsticka, lagerblad och nejlika. 

Till min förvåning fanns det ingen libbsticka i trädgården, där den borde vara - vilken otur - den skyddar ju mot häxor! Å andra sidan hade ju alla små halloweenhäxor varit på besök och de hade ju inte kunnat komma om libbstickan fortfarande fanns kvar. Måste kolla i vår om den kommer igen.

Håll ankan varm och gör såsen. Blanda ett par matskedar tomatpuré med ankbenen och häll på 1/2 l vitt vin och 1/2 l hönsbuljong. Häll sedan över allt i en kastrull och låt såsen koka in till hälften. Skeda bort fett och sila genom en duk, samt skeda bort fett igen. Servera gärna med rödkål och knödlar.


Kroppkaka på hälften kokt och hälften rå potatis gjorde sedan kocklärlingen. Väldigt bra recept också. P g a fyllningen smakar de smör! För sex personer (han gjorde hälften):
1, 25 kg potatis (mjölig eller halvmjölig)
4 skivor vitt formbröd, tärnat och stekt i smör
125 g potatismjöl
1 ägg
1 dl mjölk
salt, muskot

Koka hälften av potatisen och mosa den. Riv den andra hälften fint och pressa ur vätskan. Blanda den med potatismjölet i potatismoset och rör sedan i ägg och mjölk (då kocklärlingen gjorde halva receptet tog han bara 1 ägg och ingen mjölk). Forma till 6 stora bollar eller flera små. Gör sedan en grop i bollarna. Lägg i de stekta brödtärningarna (eller så mycket som får plats) och stäng till kroppkakorna igen. Sjud dem i saltat vatten ca 20 minuter. De får inte koka.



Kan även serveras med potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar