fredag 29 november 2013

Mannagrynspudding - flammeri


Det var ju det där med flammeri, som man ska ha på repertoaren. Kocklärlingens läckra lyxvariant var förstås fantastisk, men det är inte en sådan efterrätt man gör i vanliga fall. Nu har jag kollat recept och så gjorde jag en vanlig variant. Vad jag nu har lärt mig är att man ska använda mannagryn för gröt, d v s den sorten som finns i Sverige, inte den andra, som är för pasta, tydligen.


2 ägg
5 dl mjölk
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
75 g mannagryn
1 gnutta salt

Dela äggen i vitor och gulor. Gulorna blandas med 4 msk av mjölken och vispas upp. Koka upp resten av mjölken, socker, vaniljsocker och citronskal. Strila i mannagrynen, rör om och låt dem svälla på mycket låg värme 10 minuter. Vispa under tiden äggvitorna med en gnutta salt till hårt skum. Ta gröten från värmen och blanda i äggulorna och därefter vitorna (försiktigt). Fyll puddingen i sköljda formar. Här blev det fem portioner. Ställ den att kallna och stelna i kylskåp minst två timmar. Det gick riktigt bra att att stjälpa upp formarna sedan. Eventuellt - ifall man är noga, kan man väl blanda i 1, kanske 2 blad blötlagd gelatin strax innan äggulorna blandas i, men strängt taget behövs det inte.

Man kan t ex värma upp litet körsbärssylt och servera till, eller inlagda frukter av något slag. Här tog jag till förra årets kvitten i konjak. I fortsättningen ska väl en del Rumtopf kunna gå åt på det sättet. Annars står den bara i källaren hela tiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar