måndag 4 november 2013

Vinbärstårta med mandelmassa



Mördegsbotten:
125 g smör
1 äggula
75 g socker
1 krm salt
225 g mjöl

Gör en deg och låt den vila kallt minst 30 minuter. Grädda den sedan 18 minuter i 190 grader i en smord form (eller utlagd med bakplåtspapper) på 26 cm (minst, för den räckte till en minikaka också). Låt den svalna i formen.

Tårtbotten:
2 ägg
175 g socker
1 tsk vinäger
1 tsk stärkelse
75 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
65 g smör (måste vara mycket mjukt eller smält)
2 msk mjölk

Vispa äggvitorna med 110 g socker, vinäger och stärkelse riktigt ordentligt. Vispa äggulorna med 65 g socker så det blir skummigt. Vänd i mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, smör, mjölk samt äggviteblandningen. Grädda i lika stor form vid samma temperatur i 25 minuter. Även här kan man ta bort litet till en minikaka. Låt bottnen svalna i formen.

Fyllning:
Några matskedar röda-vinbärsgelé

250 g röda vinbär, mixade, förutom några bär till dekoration
Vaniljpuddingpulver som inte ska kokas (kan säkert bytas ut mot att vinbären reds med potatismjöl och socker eller liknande) blandas med vinbären
400 g grädde (plus 1,5 paket visphjälp - behövs när man använder magrare tysk grädde)
90 g mandelmassa

Vinbärsgelén stryks på mördegsbottnen och ovanpå läggs den andra bottnen. På den andra brer man först ut vinbärsblandningen och därpå vispgrädden. Sedan kavlar man ut mandelmassa till ett lock som inte behöver täcka kanterna.


Eftersom ingredienserna räckte gjorde jag en "pumpa"-tårta också.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar