torsdag 21 november 2013

Mal i pepparrotssås


Malen är en stor sötvattensfisk som bl a finns i Donau och då är det klart att österrikarna tillagar den med sin älskade pepparrot. Så gjorde ock kocklärlingen och hans moder.

Först saltade och pepprade kocklärlingen två stora malfiléer och vände dem i mjöl, samt stekte dem snabbt på båda sidorna på inte alltför hög värme i en stor stekpanna. Sedan lyfte han över dem till en ugnsfast form och fräste en hackad lök i samma stekpanna som fisken blev stekt i. Han hällde över ca 1/4 l fiskbuljong, som jag gjorde igår på djupfrysta rester av diverse massakrerade foreller, som kocklärlingen övat att skära ut filéer av vid andra tillfällen. Dessutom tillsatte han ca 2 dl grädde och en skvätt vitt vin och lät detta koka upp, hällde detta över malfiléerna, strödde över litet färskriven pepparrot och ställde in dem i ugnen för 30 minuter i 180 grader. Sedan fick morsan koka potatis och ärter, samt mixa och smaka av såsen när fisken var färdigstekt och garnerades med ännu mer pepparrot, medan kocklärlingen återgick till läxorna.


Malen har en väldigt god smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar