lördag 9 november 2013

Mäktig chokladkaka med kvitten eller päron



Den här kaka påminner litet om Sachertorte i smaken och är en dröm för chokladälskare och godisgrisar.

Bottnar:
250 g mjukt smör
200 g socker
6 ägg
150 g mjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao

Rör smör och socker skummigt, rör ner ett ägg i taget och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Grädda först 1/3 av smeten i en form på 26 cm i diameter i 160 grader i 15 minuter. Låt den svalna i formen. Grädda sedan resten i 25 minuter. Det går förstås att grädda alltihop på en gång och skära av 1/3 som lock. Låt även den bottnen svalna i formen.

Frukt:
Koka 4 halverade päron utan kärnhus i 80 g socker och 1/8 dl vitt vin tills de är mjuka men inte mosiga. Jag hade tidigare kokat kvitten ungefär på det sättet och fryst in, så det blev en kvittenkaka istället - passar precis lika bra. Låt frukten droppa av och lägg den på den tjocka bottnen, som åter ligger i kakformen; päron gärna i stjärnform med den smala biten inåt.

Fyllning:
Smält 200 g mörk choklad (70 - 85%) i vattenbad. Koka upp 3 dl grädde, 100 g socker och 100 g smör. Vispa 2 dl mjölk med 4 ägg och rör ut litet av detta med en påse chokladpuddinpulver för kokning (för 5 dl mjölk). Rör sedan ut detta med resten av mjölk-äggblandningen och häll detta i den uppkokta gräddblandningen och rör allt tjockt. Obs! Det måste nog ställas på plattan på låg värme igen och hettas upp under omrörning - men försiktigt p g a äggen! När krämen är tjock blandas den smälta chokladen i. Häll krämen över frukten på den understa bottnen (i kakformen) och lägg på den tunna översta bottnen. Grädda nu kakan 45 minuter i 160 grader och låt den svalna i formen.

Glasyr:
Smält 150 g blockchoklad och en aning kokosfett eller smör och bred på locket. Om glasyren ska täcka tårtans sidor behövs det mer blockchoklad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar